sıcağı sıcağına balat sahil restoran

17 Kasım 2018 Cumartesi
spora mı gitsem, evde kalıp biraz daha yayılsam mı, akşama sergi açılışı var öncesinde emre'lerle buluşsam mı, daha iyi fava yemiştim ama balat sahil lokantası da gayet leziz yapmıştı ama biraz küçüktü sanki porsiyon,, latife'nin (tekin) kitabını bitirsem üzerine iki satır yazsam... kafamdan bunlar geçerken uyuyamadım tabii ki öğle uykusuna kalktım geldim salona başladım klavyeyi tıkırdatmaya. 

*** 

iki gün önceden rez. yaptırmıştım; cuma iş çıkışı balat yoluna vurdum kendimi. vardığımda esmerin gelmiş, yukarı çıkmış bütün meze seçimlerini de bana bırakmış olduğunu öğrendim:) aşağıda fava ve lakerda dedim çıktım yukarı. üç katlı mekan, çık çık bitmiyor bir de dayanamayıp aldığım yeşil domatesler, istiridye mantarı torbaları da elimde...  

fava normaldi, daha iyilerini kos ve lemnos adalarında yemiştim. bu mereti karamelize edilmiş soğan ile sununca lezzet katlanıyor bir de ılık olunca. lakerda ise gerçekten iyiydi. 
ekmekler tok ve güzel, zeytinyağı pul biberli geliyor. çok doymayalım balığa yer kalsın diye peyniri vs. es geçtik ama ciğere hayır diyemedik. ciğer iyiydi, iyi temizlenmiş, yağ çekmeden pişirilmişti; ki şöyle söyleyeyim kıyı'dan (tarabyadaki)  daha iyiydi buradaki. kıyı da kötü değil ama biraz yağlı ve yumuşamış kaldı bunun yanında. 

ve nihayet kalkan! kendi suyunda ve zeytinyağında pişirilmiş. tava istemedik. çok iyi olmaması için tek bir kusuru vardı bir 7-8 dakika daha az pişirilebilirdi. yoksa hakikaten güzeldi. suyunu kaşıkladık, jelatini bol yanağa daldık gitti:))))  

servis iyi, fiyatlar istanbul ortalamasının bir tık üstü, rezervasyonsuz cuma cumartesi yer bulmak zor sanki, üçüncü kat doluydu diğer katlar da muhtemelen öyleydi. belki bir küçük eleştiri de soğuk olmasıydı mekanın ve benim soğuk demem ile elektrik sobalarını açmaları olabilir. daha erken açılabilir sobalar, tuvaletlerin olduğu ara kat da epeyi soğuk. bunun dışında servis iyi demiştim, süs püs yok tabaklarda hele balıkta hiç yok bu iyi bir şey. kalabalık gidip daha çok meze tadılabilir çünkü hakikaten tam meze mantığıyla küçük porsiyonlar. 

soğuk ve balığın biraz fazla pişmiş olmasından iki puan kırsam 8 veririm ama 1 puanı da favanın normal olmasından kırasım geliyor:) 7 verdim gitti. 

balat sahil restoran istanbulun iyi mekanlarından. şunu da mı yaptıralım bunu da verelim diye sizi darlamıyorlar;
 peynir? yok hayır teşekkürler 
salata? hayır, teşekkürler. 
bu minvalde başlıyor servis ama sonra tarzınızı ve isteğinizin netliğini anlıyor çalışanlar. daha da bir şey sormuyorlar. eh rakının da birinci mezesi zaten sohbet; alın eşinizi dostunuzu gidin kurulun masaya damağınızı kalkana dimağınızı sohbete teslim edin. 

hadi ben kaçtım spora 
oradan sergi açılışına
fotoğraflar için instagrama bakınız lütfen 



2 comments:

  1. Beyaz Yakalı dedi ki...:

    İstanbul seyahatimde deneyimleyebilirim, teşekkürler..

  1. Handan dedi ki...:

    evet iki üç saat ayrılıp bir lezzet şöleni yaşanabilir.